Saturday 30 November 2013

DARILA - HORROR ?!

DARILA - O, HORROR ?!


Verjela sem v čarovnijo Dedka Mraza.  Kako ne bi; oče je bil vedno mojster za pravljično vzdušje, podobno tistemu v gledališču; s sodelovanjem mame. Ti trenutki so bili magični... Imeli smo svečke, pecivo in na temnem balkonu zbrani, v en glas klicali skrivnostnega moža. Ko smo se vrnili, so bila pod jelko darila, v sobi pa nikogar. Skupaj smo se veselili ... Darila so bila za otroka seveda čudovita, pika na i predstave. Starejša kot sem bila, bolj sem se zavedala, da je čarovnija v družbi. Nekoč, ko sva z bratom že odrasla, smo darila poskrili po stanovanju in imeli uganke, ki so vodila do skritih daril. Spet je bilo zabavno in čarobno. Ne gre za vero, običaje, kaj šele vrednosti daril. Gre za toplino bližnjih, s katerimi nas vežejo srčne vezi; in gre za čas, ki ga preživimo skupaj.  

(na sliki: z očetom, v praznični obleki, ki jo je sešila mami - in z vesoljskimi tipalkami ;)) 

Če pa se že dotikamo teme daril - največja moč darila tiči v fazi pričakovanja ... In veselega spoznanja, da (če) je oseba imela obdarovanca v mislih. 
Pričakovanja sicer lahko vodijo tudi k razočaranju. 
Težko je ustreči, sploh v času pomanjkanja denarja, ko je treba partnerju ali otrokom kupiti darilo in številke na našem tekočem računu strmoglavljajo ... 
Že otroke je potrebno naučiti hvaležnosti in zdravega razumevanja daril.
Najbolj preprosto je kupiti vrečo sladkarij ali drago igračo... Odločajmo se raje za učne igrače, zdrave priboljške - otrokom pa poudarjajmo smisel tega časa v času, ki ga preživimo skupaj. 


Sama zagovarjam misel, da je vrednost darila v sporočilu. Torej tudi če niste nič plačali zanj, je veliko vredno, ker ste vložili delo ali misel ... 
Podpiram nakupe lokalnih obrtnikov, umetnikov ali pridelovalcev; seveda darilo lahko izdelate tudi sami. 

Nekaj idej za začetek:


- Paru, ki ne preživlja dovolj skupnega časa, lahko podarimo darilni bon - za storitev, ki bo razvajala dva. Cenejša različica tega darila je eko masažno olje, morda z izpisanimi navodili osnovnega masiranja hrbta...  
- Lonček z domačo marmelado z okusom dišečih jagod, pripišemo listek z verzom - željo, da bi bilo novo leto zdravo in polno sladkih dogodivščin.
- Računalniški kolaž iz fotografij zbere trenutke in občutke; to lahko pošljete po e-pošti; manj ekološka različica je, da kolaž natisnete in podarite v preprostem okvirju. To pove, da so vam ti trenutki nekaj pomenili in da jih želite tudi v novem letu, ob skupnem obujanju spominov pa se lahko tudi zabavate. 

Reciklirajmo - tako ovijalne papirje kot pentlje. 
Nekoč smo se pri nas doma zmenili, da bodo vsa darila zavita v star časopisni papir. Videti je bilo hecno, a smo se znašli - jaz sem svoje porisala z barvicami, mami je naredila lične pentlje kar iz časopisnega papirja, oče se je znašel in pri zavijanju uporabil vrv. Po odvijanju smo papir zložili, odstranili kak morebiten košček lepilnega traku in dali nazaj v zaboj za star papir.
  
PRIMERI SLABIH IDEJ ZA DARILO

- deodorant (s tem opozorimo na slabo osebno higieno obdarovanca)
- DVD kolekcija erotičnih filmov (morda jih je obdarovanec/ka že gledala)
- kravata (še posebno, če je obdarovanka ne nosi najraje)
- srečka za loto (kolikor se zdi posrečena ideja, je ekstremno malo možnosti, da bo ta srečka zadela in še manj možnosti, da bo obdarovanec/ka dobiček delil z vami)
-set kuhinjskih krp (saj če so resnično stylish, jo mogoče odnesete brez očitajočega pogleda gostiteljice)
- budilka (da vas preklinja vsako jutro?)
- živa žival (gre za sprejem novega družinskega člana , ki zahteva veliko odgovornosti) 
- neživa žival (nagačena, deli živali pdb - sporočilo, kaj želite, da gostitelj-ica naredi z vami)
- krtača za lase (zlasti, če je obdarovanec brez las)
- nakit prednikov (kasneje ni primerno prosit podarjenega nazaj ;)) 
- nekaj praktičnega iz tv oglasa (... raje ne.)
- denar v ovojnici (če že, naj bo priložena čestitka  - hec ;))
- plastično cvetje (?!)
- copati v obliki podgan ( - - )



DOBRE IDEJE ZA DARILO

... domiselna, domače narejena, ekološka, trgovsko pravična, praktična (previdno s tem), reciklirana, kreativna, naravna, smiselno ali srčno bogata darila...  ;) 

"kaj bi kupil/a, če bi bil/a na mojem mestu, zase?" ;)

Vživite se v osebo... Ste bili pozorni na to, kaj ima ta oseba rada? V čem posebno uživa oz kaj jo razveseli? Vam je kdaj potožila, če kaj pogreša? Je ta oseba praktik, sentimentalni romantik ali oboje? 
Če nikakor nimate odgovora, prosite osebo za namig. Če boste rekli neposredno, odgovora po vsej verjetnosti ne boste dobili. A obstaja en trik - bodite pozorni na to, kaj ta oseba kupuje za druge. Velikokrat kupujemo skoraj tako, kot da bi zase. Če npr. rad/a nakupuje za darila v trgovini s kozmetiko, imate že zožen izbor za darilo. Pomaga tudi, če greste s to osebo v trgovino - mimogrede vam bo izdala, kaj ji je všeč.
Sicer pa - karkoli že izberete, če vas ima ta oseba rada, verjemite, da ji bo vseeno za darilo.

Lahko bi ji podarili karkoli iz zgornjega seznama slabih idej (z izjemo neživih živali) in bi se,  vsaj po mojem, zmazali ven - če osebi poleg napišete čestitko z lastnimi besedami, koliko vam pomeni (razen, če je odgovor na to "nič").  ;)

Lahko pa podarite nekaj, ki bo obdarilo ne le obdarovanca, ampak tudi neko pomoči potrebno bitje ... :


DARILA - KRILA - "KRILCA"  

"Vaše darilo ima lahko trojno moč. Obdari vam pomembno osebo, osreči pomoči potrebno bitje in zmanjša nepotrebno onesnaževanje okolja
Krilca so tu zato, da vam pomagajo spreminjati svet na bolje."

Krilca so darila mogočne sorte. Čudovito lepa so in koristna, 
pa čeprav jih ne morete prijeti. Z njimi ne opravite še enega nakupa, temveč naredite nadvse dobro delo. Vašega denarja ne dobi tovarna, temveč bitja v stiski. 
Vaš nakup ne obremeni okolja, temveč osreči zdaj otroka zdaj delfina zdaj skupnost. Vaše darilo ne konča v omari, temveč lepo vsem na očeh, izpostavljeno na mizi ali steni! 

Možna darila: krilca.si/darila


Imate vi idejo za najboljša in najbolj ponesrečena darila?
Vabljeni h komentiranju. 






No comments:

Post a Comment