Monday 14 October 2013

UVOD ! - ZAKAJ ŽE? ALIAS POLOŽITI SVOJ KAMENČEK V MOZAIK

Obstaja »program blokade« v človeških možganih, ki se aktivira v večini ljudi, kadar naletijo na neprijetne informacije. Isti hip, ko vidijo karkoli v zvezi s človekoljubnostjo, dobrodelnostjo, odgovornostjo nasploh – se ta program sproži in čez oko pade mrena, dokler se hitro ne najdejo nadomestne informacije, ki so jih pripravljeni sprejet.
Pojav povsem razumem... Že tako ni lahko. Že tako imamo skrbi. Že tako težko je držat glavo nad gladino...
A mrena je laž. Vodi k otopelosti... Živeti laž? A res ta dogajanja nimajo nobene povezave z vsemi nami?

V kolikor ta »program« vsaj omejimo in spremljamo dogajanje - postanemo vse bolj osveščeni. Osveščenost vodi k naši aktivnosti, tudi če nezavedni. K premiku zavesti ... Začenjamo izbirati, premišljujemo, preden podpremo nekaj. Saj vsakič, ko za nekaj plačamo ali nečemu namenimo svoj čas, tisto stvar /organizacijo ali idejo podpremo. Postopoma začnemo podpirat prave ideje.


foto: UM

TUDI TI DRŽIŠ KAMENČEK MOZAIKA V ROKI. 

Od nekdaj sem čutila potrebo pomagat ljudem, živalim, naravi. Pomagati, kolikor je v moji moči. Pomoč je sicer relativna ... o tem pozneje. Včasih je bitka posameznika; včasih je pomoč prisluhniti. 
Potrebno je začeti pri sebi - svoji notranji kulturi, pri svojem notranjem miru. Ravno dobra dela pa tlakujejo pot k odkrivanju samega sebe. Zanimivo in čudovito je to, da se dobro vedno dotakne obeh strani. Kadar pomagaš drugim, pomagaš sebi. Kadar učiš druge, se učiš sam. Kadar sprejemaš druge, sprejmeš sebe.
Sama sem pogosto našla uteho prav v pomoči drugim. Preprosto – dobiš drugo perspektivo nad lastnim problemom. Poleg tega se počutiš koristen. En kamenček mozaika za boljši danes in jutri.

foto: neznan avtor (splet)

NAJPREJ SPREMENI TISTI SVET, KI ZNOTRAJ TEBE ŽIVI 
(NOTRANJE VRTNARJENJE)

Naučila sem se velike moči odpuščanja... Neverjetno je, ko to zares dojameš. Ljudje imamo velike zamere. Bremenijo nas, nam kremžijo obraz, krčijo srce. In najhujše so tiste, ki jih imamo do sebe. Sprejemanje pride skupaj z odpuščanjem. Takrat si osvobojen... Resnično svoboden. Ko sem sama prišla do tega, sem začela z veliko čistilno akcijo vsega zdaj in za nazaj. Ko se je čiščenje končalo, je bilo srce, ki je tolikokrat bolelo, osvobojeno in napolnjeno z veliko sveže ljubezni. Moje aktivnosti kot prostovoljka so se zdele neznatne, čeprav se zavedam, da je vsaka aktivnost v tej smeri pomembna. Želim si še bolj pomagat... 

Gre za življenjske lekcije, ki jih je potrebno stalno obnavljat ... Nekje sem prebrala, da je človeška notranja kultura kot vrt. Ves čas ga je potrebno negovat, skrbeti zanj... A če zanj lepo skrbimo, nam tudi vrača - z nekakšnim mirom, radostjo.  

Pri negi svojega vrta ima veliko vlogo prostovoljstvo. Bodisi s projekti, zbiranjem, dobrodelnimi koncerti, krvodajalski akciji,
Kadar nekaj zares močno čutiš, o tem govoriš, deliš... Začutila sem odziv prijateljev, znancev, bližnjih -, ki je bil vse prej kot hladen. Povedala sem jim konkretno zgodbo nekega otroka in odzvali so se še močneje.

  »Želimo pomagat. Kaj lahko sploh naredimo?«  

Če bi vsak postavil svoj kamenček, bi lahko tlakovali pot v boljšo prihodnost. A vedeti je potrebno, kam postavit kamenček. 

KAM POSTAVIT KAMENČEK, DA BO RES ZALEGLO?

S pomočjo številnih organizacij, ki pri nas delajo na tem področju, bodo na tem blogu predstavljene možnosti za prostovoljstvo in sorodne aktivnosti, ki bodo v pomoč so-človeku, živalim, naravi ... in ker smo vsi in je vse povezano, tudi samim sebi. 

Predstavljeno bo lokalno prostovoljstvo – kako pomagat v vaši neposredni bližini – soseski, občini, nazadnje državno. Podane bodo različne možnosti – nekatere se jih bom tudi sama lotila in jih predstavila iz prve roke.
Dotaknili se bomo tudi globalnega prostovoljstva v povezavi s t.i. »globalnim izobraževanjem«. Januarja 2014 sem sicer načrtovala odhod za mesec dni v afriško državo Gana, a se mi je ravno v ključnem času priprav to izjalovilo - najprej je težava pomanjkanje sredstev za založiti odpravo, nato še novo delovno mesto, ki sem ga nastopila ravno v teh dneh. 
Upam, da mi bo nekoč vseeno uspelo uresničit željo / načrt iti tja osebno ..
Kljub temu bom organizaciji EHT pomagala na daljavo, spremljala prostovoljce, ki bodo tam, dokler mi ne bo uspelo iti tja končno tudi osebno. Sredstva še vedno zbiramo, ne več za odpravo, ampak za botrstvo v Sloveniji in Afriki! (več o vsem tem na blogu o Gani). 

foto: UM
Angažirajmo se! 

Ta čudovita čarovnija dajanja in sprejemanja, izjemna sila solidarnosti, ima večji vpliv, kot si morda mislite... Preseneti, vsakič znova. ;) Kot bi se vedno znova zaljubljali ... 

OKRILJE BLOGA "NIKOLI NISI RES SAM"

Plod večletnega sodelovanja in medsebojnega zaupanja je tudi podpora in povezovanje tega bloga : organizacija  HUMANITAS, društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, ki se zavzema za manj privilegirane skupine prebivalstva v Sloveniji in drugod po svetu. 




foto: mosaicworks SoniaKing

3 comments:

  1. vse lepo in prav, sam se mi zdi, da naša prelepa dežela tud potrebuje pomoč. Rešit se politične navlake in smeti, ki dušijo narod in ga pehajo v revščino. In ja skupaj nam lahko uspe! ;) Gana je super, sam se mi zdi, da je fajn pomest najprej doma, potem pa it reševat neke težave v trtetjem svetu, s kulturo, ki je niti ne poznamo dovolj...je pa res, da je slednje veliko bolj romantično ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdor pozorno bere, razume, da delamo na lokalnem prostovoljstvu, tudi zgodbe, ki navdihujejo, so večinoma lokalne, poleg tega zbiramo denar za botrstvo otrok v Sloveniji, a po želji lahko tudi v Afriki. Zakaj bi se omejevali.
      Poleg tega pa je poanta tudi v tem, da smo vsi del enega sveta, vsi povezani, tako lokalno kot globalno.
      Blog piše o tem, kako pomagat že na mikro ravni ter kako, če želimo,se angažirat širše. Ne gre le za pomoč ampak izmenjavo energij - globalno učenje. Kolektivna odgovornost. Več o tem bo še veliko napisanega.

      Delete
  2. Odlično!!! Veliko uspeha, v mikro in globalnem smislu.

    ReplyDelete