Wednesday 9 July 2014

V stiski ...

V zadnjem času sem zasledila kar nekaj 'poskusov pobega'. V smrt ali droge ali v plitkost. Zapis spodaj ni znanstven in ni 'terapevtski'; je le zapisan po občutku in osebnih izkušnjah. Vaši vtisi, stališča itd so dobrodošli spodaj kot komentarji.

Ljudje smo kompleksna bitja, čustveni, pod stalnimi pritiski stresa ... Mislimo, da priznanje stiske pomeni slabost. Ni! Iskreno priznanje je izkaz moči. Pravi bojevnik vedno prizna slabosti, kajti le tako se lahko sooči z njimi in jih odpravi

Vem, kako je biti na tleh. Menim, da je stiska lahko zelo koristna pot samo-spoznavanja, s tem pa tudi osebne rasti. Vse knjige nasvetov in tablete za 'prekrivanje' ne morejo pomagati, če sami nismo za to pripravljeni. Dejansko je vse, čisto vse, samozdravljenje. To velja tudi za (nekatera) zdravila, ker jih sami izberemo in vnesemo miselni program, da nam bodo pomagala. Lahko tudi podzavestno. Kar dela 'kemija' ... je začasno. Vprašanje je, kje tiči pravi izvor stiske? 
Na primer, lahko si bašemo vato v ušesa zaradi neznosnega hrupa, toda- a smo pripravljeni živeti z vato v ušesih? Bolje poiskati izvor hrupa in to utišati. Izvor. 
In zato verjamem v najmočnejše orodje pomoči - mi sami. Orodje pomoči je zelo subjektivno; lahko je umetnost, šport, pogovor, pisanje... Vsak si mora svoje orodje poiskati sam. Ah, pa ne tisto za prekrivanje stiske... Alkohol in druge droge, celo nekatere tablete... So kot težka preproga, pod katero težava še naprej zori - gnije. Ne, ne. Orodje pomoči je subjektivna rešitev, naš 'angel varuh', naša varnostna zaklopka, lestev iz vodnjaka. 

Pri meni je bilo zanimivo, da sem našla nekaj, na kar dolga leta nisem niti pomislila... in šele, ko sem se spomnila na majhno Urško - na sebe kot otroka, me je objel spomin preproste resnice. V težkem trenutku si prikličem to zavedanje. Ali pa glasba. Ustvarjanje nove. Sprehod v gozd. Šport. Bližina ali dotik meni ljubih. Ali knjiga, ki si jo zadam prebrat vsaj pet poglavij. Prisotnost živali. ... Različno od trenutka, a vse deluje. In če ne, uporabim več orodij - miks. Kaj pri tebi deluje? 
Prav iskanje orodja je pot do spoznavanja samega sebe in s tem rešitev. Priložnost... Kolikokrat si misliš, "zdaj pa dovolj teh 'lekcij', poti samo-spoznavanja blabla.. hočem imet samo mir!" Šele, ko nas te 'lekcije' ne iztirijo, ne razjezijo itd, pomeni, da so osvojene. Lahko so pojavijo, a ne skalijo našega miru

Vsi se borimo. Bitka za bitko .. Nek osvojen vrh bo treba jutri ponovno zasesti. To je življenje .. sčasoma se toliko "natreniramo", da nam pot do tega vrha ni nikakršen napor, celo veselje. 
In nikoli ni absolutne zmage; 'živeti srečno do konca svojih dni' je pravzaprav to, da smo pomirjeni z bitkami in generali vsak pri sebi.
Orodje pomoči je lahko tudi pomaganje drugim. Kako sebično, da pomagamo drugim, da se sami bolje počutimo, ne? ;)) Vsekakor je vsak odziv s pomočjo pomoči potrebnemu bitju več kot dobrodošel. Osebno imam izredno močno empatijo... bila bi nesrečna, če NE bi poskusila pomagat. In ko pride do zadovoljstva, da smo vsaj kamenček mozaika postavili na svoje mesto, pride topel občutek... kot da se je duša nasmehnila. Saj smo vsi povezani ... tako na nek način res pomagamo tudi sebi.

Vsi imamo svoje poti in svoje zgodbe. Smo pa prepleteni; bolj, kot si morda mislimo.
Nikoli nisi res sam; vedno je tam nekdo, ki te posluša, ki te čuti, ki je bil na podobnem... 

Želim vam srečno osvajanje izzivov! Če nočeš zmagati, gre pa že za odvisnost od bolečine... Tako da se je včasih potrebno prisilit in tako potisnit tisti zataknjen voz. Če v tem nisi sam, ga bo še lažje potisnit iz blata.

Koga poklicati v stiski? 
01 520 99 00 Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)
116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)
080 11 55 SOS, telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja

Če gre za dlje trajajočo, kompleksno težavo ali morda uganka, zakaj niste srečni, vpišite v iskalnik psihoterapija .. se sliši grozljivo? Po krivici. V tujini je praksa, da imajo psihoterapijo na svojem urniku kot nekaj običajnega, kot nekdo npr obisk frizerja ali fitnesa... 
IRaziskujete, rešujete, stvari ste vzeli v svoje roke. Lahko ste ponosni nase. 

Srečno, pogumno in srčno! :) 

p.s. še pozitivne vibracije za vas (poslušati v miru, si vzeti čas, dihati, se umiriti, biti hvaležni) : (copy link): http://youtu.be/KynbN4Om12E 


No comments:

Post a Comment